ka est veseligi

Kā jau zināms, striktas diētas piekopšana ilgtermiņā ne vienmēr nostrādā kā vēlamies, tāpēc svarīgi ir piekopt tādu ēšanas režīmu, ko paši gribēsim uzturēt ilgi jeb visā dzīves garumā. Te uzskaitīsim dažus zinātniski pierādītus paradumus, kas palīdz uzturēt veselīgu uzturu un zaudēt svaru vai uzturēt to savas normas robežās.

1. Ēd ēdienu, ko tu izbaudi. Ja savās ēdienreizēs centīsies ēst tikai to, kas skaitās veselīgs un satur maz kalorijas, tad ilgi neizturēsi, jo jutīsi riebumu pret ēdienu. Mums, cilvēkiem, patīk baudīt ēdienu, tāpēc no veselīgo produktu klāsta izvēlies ēst to, kas tev garšo un ko spēj izbaudīt.

2. Porcijas lielums ir veiksmīga uztura plāna atslēga. Sekojot līdzi savas porcijas lielumam, tu spēsi izvairīties no pārēšanās. Pārēšanās bieži noved pie pārmetumiem sev, sliktās pašsajūtas un spēka trūkuma. Atceries, ēst lēni un kārtīgi sakožļāt maltīti.

3. Izvairies no ēšanas restorānos vai ēdnīcās un sagatavo maltīti mājās līdzņemšanai. Daudzās ēdināšanas iestādēs tiek pasniegtas lielas porcijas. Jā, izskatās stilīgi un sanāk forša bilde, ko ielikt sociālos tīklos, bet seko līdzi porcijas lielumam un ēdiena kvalitātei. Gatavojot mājās, tu pats zini visas sastāvdaļas un pagatavošanas veidu. Tāpēc sekot līdzi uzņemtām kalorijām noteikti ir vieglāk no mājās pagatavotā ēdiena.

4. Izvēlies ēdienu ar augstu šķiedrvielu un olbaltumvielu daudzumu. Šķiedrvielas un olbaltumvielas nodrošina sāta sajūtu ilgākam laikam. Rūpnieciski apstrādāti pārtikas produkti kā cepumi un saldumi ir ātrās kalorijas, ko viegli uzņemt, bet tie nerada sāta sajūtu ilgākam laikam. Ja arī izvēlies kādu našķi, izpēti produkta sastāvu, pievēršot uzmanību pievienotā cukura daudzumam.

5. Vidusjūras diētas pamatlikumu piekopšana. Tā kļuva populāra visā pasaulē pēc Pasaules Veselības aizsardzības organizācijas veiktajiem pētījumiem, kas liecina, ka Vidusjūras diētas ievērošana samazina sirds un asinsvadu slimību risku, kā arī uzlabo atmiņu. Galvenie nosacījumi ir ēdienreižu uzturēšana piecas reizes dienā mazās porcijās, priekšroka tiek dota sezonas un svaigiem produktiem, sāls vietā tiek izmantoti dažādi garšaugi (ķiploki, baziliks, pētersīļi, rozmarīns).

6. Neuzņem kalorijas ar dzērieniem, bet gan ēdienu. Sula vai limonāde, iespējams, garšo labāk kā ūdens, bet tās satur arī kalorijas un tieši – daudz cukura. Izvēloties dzērienu ūdens patiešām ir labākā izvēle. Ja vēlies, bagātini ūdens garšu ar kādu citrona vai gurķa šķēli.

7. Fleksibilitātes ievērošana savos ēšanas paradumos. Strikta turēšanās pie sava ēdienreižu plāna dažreiz mēdz novest pie sliktā garastāvokļā un sevis šaustīšanas. Protams, ir dzimšanas dienas, darba pasākumi vai citas ballītes, kad piedāvājumā ir dažādi našķi un gardumi, ko ikdienas uzturā centies neuzņemt. Bet dažreiz jau var! Tāpēc nepretojies kārdinājumam un ar baudu notiesā to kūkas gabaliņu. Bet atceries, par porcijas lielumu. Viens kūkas gabaliņš ir pietiekoši. Ja arī kaut kā sanāk apēst arī to otro gabaliņu, tad nešausti sevi un nepārmet sev neko.

Avots: Businessinsider

Comments are closed.